صنعت سینما با فیلم مستند متولد شد. اگرچه فیلمهای داستانی از همان ابتدا به سالنهای سینما راه یافتند و مورد توجه تماشاگران قرار گرفتند، اما دولتها، سازمانها و شرکتهای خصوصی و دولتی بسیار زود متوجه قدرت و میزان نفوذ فیلمهای مستند در اذهان عموم شدند و از همان ده های اول قرن بیستم اقدام به تأسیس واحد مستندسازی کردند و سالانه چندین فیلم مستند به منظور معرفی تولیدات، خدمات و فعالیتهایشان تهیه نمودند. در ادامه سینمای مستند جایگاه خود را در صنعت سینما و بین مخاطبان نیز یافت و دستیابی هنرمندان این حوزه به شیوه های روایی و تکنیکهای خاص مستند را تبدیل به ابزار بیانی هنرمندانه ای با تکیه بر واقعیت کرد. تکنیکهای بیانی این شاخه از سینما مورد توجه فعالان عرصه روابط عمومی علمی، تبلیغات و رسانه ها نیز قرار گرفت و همین امر باعث گسترش گونه های هنر مستند شد.
مستند کسب و کار صنعتی- عمرانی- خدماتی- کشاورزی- علمی و ...
از آنجایی که محصولات وخدمات واحدهای صنعتی، عمرانی، خدماتی، کشاورزی، علمی و ... پس از تولید و ارائه مورد استفادۀ مشتریان و مصرف کنندگان قرار میگیرد آماده سازی، راه اندازی و ارائه محصول نهایی با حساسیتهای زیادی صورت میگیرد و علاوه بر آن در زمینه های مارکتینگ، بازاریابی و اطلاع رسانی نیز بسیار مورد توجه است. ارائه تصویری درست و دقیق از نحوۀ تولید محصولات مذکور و تمام ویژگیهای آن و اطمینان بخشی به مصرف کنندگان با ارائه مستندهای کوتاه یا بلند و حتی در قالب فیلمهای هنری امکان پذیر است. تصاویر همواره دارای ویژگی تأثیرگذاری بر مخاطب در راستای اطمینان بخشی و آگاهی دهی بحساب میآیند چرا که در نگاه عمومی شفاف سازی در امور مختلف مورد اقبال است.
تهیه مستند از انواع فعالیتهای صنعتی، عمرانی، خدماتی، کشاورزی، علمی و ... به فراخور نوع محصول، خدمات، اهداف سفارش دهنده دارای ویژگیهای متفاوتی است. در مستندهای کسب و کار به تصویر کشیدن روند رسیدن به هدف (شروع تا پایان یک پروژه، خدمات یا تولید محصول) و همچنین کیفیت، ویژگیها و مزایای کالا و خدمات مشخص مورد تأکید قرار می گیرد. هدف از انجام این کار می تواند تأمین کنندۀ دو هدف اصلی باشد: یک، نشان دادن توانمندی، سرعت و دقت واحد صنعتی، عمرانی، خدماتی، کشاورزی، علمی و ... دو، به تصویر کشیدن جزئیات و ویژگیهای محصول یا خدمات در راستای اطمینان بخشی به مشتریان. اهداف دیگری همچون ارائۀ گزارش تصویری به مراجع ذیربط، تهیه آرشیو، ارائه به تلویزیون جهت پخش در برنامه های مشارکتی، تهیۀ مستند-تیزرهای تبلیغاتی و ... نیز در تهیۀ مستندهای کسب و کار تأمین می شوند.
مراحل تولید مستند صنعتی
با توجه به تفاوت اهداف، محصولات، خدمات و ویژگیهای واحدهای صنعتی، عمرانی، کشاورزی، علمی و ... تولید مستند برای سفارش دهندگان براساس نوع فعالیت و اهداف مورد نظر صورت میگیرد. برای نمونه پروژههای عمرانی که در مدت زمانی چند ماهه تا چند ساله کامل میشوند نیاز به تصویربرداری به روشهایی است که این مدت زمان را بصورت مناسب و بهینه پوشش دهد. تهیه مستند از واحدهای تولیدی مختلف که محصولات سنگین و یا سبک، خوراکی، صنعتی، بهداشتی و ... تولید میکنند نیز به فراخور نوع محصول متفاوت خواهد بود. تهیه مستند برای واحدهای خدماتی، توریستی و ... نیازمند به تصویرکشیدن کیفیت، ویژگیها و جذابیتها به مشتریان هدف میباشد. در واقع سناریو و رویکرد اثر پس از بازدید اولیه و همچنین آگاهی از انتظارات و اهداف سفارش دهنده مشخص خواهد شد. گاه تولید مستند از یک مجموعه یا واحد به منظور ارائه به مخاطبینی محدود مانند سرمایه گذاران یا کارشناسان بانکی، بیمه ای و ... تهیه میشوند و در چنین مواردی تأکید بر جزئیات فنی و تخصصی اهمیت پیدا میکند. بصورت کلی مراحل تولید مستند به شرح زیر خواهد بود.
دریافت سفارش
بازدید از واحد مورد نظر
جلسه با سفارش دهنده درباره انتظارات و اهدف
ارائه شرح هزینه و صورتحساب نهایی
دریافت تأییدیه صورتحساب از سفارش دهنده
نگارش سناریو
دریافت تأییدیۀ سناریو از سفارش دهنده
انجام امور پیش تولید (تعیین زمانهای تصویربردرای، مصاحبه و ...)
تصویربرداری
آماده نمودن نسخه تدوین اولیه و ارائه به کارفرما
انجام اصلاحات احتمالی
انجام تدوین نهایی و گرافیک و ارائه به کارفرما
انجام اصلاحات احتمالی در سه مرحله (تمامی اصلاحات مورد درخواست کارفرما می بایست در سه مرحله اعلام شود)
ارائه نسخه نهایی
مستند کسب و کار، مستند صنعتی، مستند علمی، مستند خدماتی، مستند کشاورزی، مستند عمرانی، مستند سفارشی، مستند، فیلم مستند